Leverancier Aeco heeft aangekondigd definitief de boeken te sluiten om een faillissement te voorkomen. Reden hiervoor is de ongeziene stijging van de energieprijzen. Het bedrijf levert zijn leveringsvergunning dus weer in en vraagt al zijn klanten zo snel mogelijk een nieuwe energieleverancier te vinden. Wij vertellen je wat jouw rechten als klant zijn en hoe je snel een leverancier vindt die is aangepast aan jouw verbruik.

Aeco stopt met zijn activiteiten vanaf 1 maart 2022

Een complete verrassing is het niet. Sinds januari 2021 zijn de energieprijzen blijven stijgen, en dat zowel voor de energieleveranciers die hun energie op de groothandelsmarkten kopen, als voor de eindklant. Om een faillissement te voorkomen, liet Aeco  (het vroegere Energie 2030) onlangs weten zijn activiteiten definitief stop te zetten vanaf 1 maart 2022.

In Wallonië en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn het de distributienetbeheerders (DNB’s) die de leveringsvergunning van Aeco hebben ingetrokken. In Vlaanderen heeft de distributienetbeheerder Fluvius Aeco de toegang ontzegd tot het Vlaamse aardgasnetwerk. Fluvius wordt dus de noodleverancier voor gas van zowat 200 Vlaamse klanten. Omdat de leveringsprijzen daar hoger zijn dan bij gewone leveranciers, worden die klanten uitgenodigd een nieuwe leverancier te vinden. Er werd echter geen procedure ingesteld voor de intrekking van de leveringsvergunning voor elektriciteit. Zolang Aeco een leveringsvergunning heeft, moet hij aan zijn verplichtingen voldoen, aldus de Vlaamse energieregulator (VREG). Toch is de VREG op de hoogte van de moeilijke situatie van de leverancier.

Helaas is Aeco niet het enige slachtoffer van de historische stijging van de energieprijzen. Het is al de vierde leverancier die de handdoek in de ring moet gooien. Energy2Business en Vlaamse Energieleverancier vroegen het faillissement al aan, en Watz vroeg in december 2021 bescherming tegen zijn schuldeisers.

Op de hoogte blijven van de energiemarkt? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Tank tal van goede advies om uw energiefacturen te verminderen.
Ik schrijf me in Onze beste tips elke maand!

Wat gebeurt er nu met de klanten van Aeco?

Als je klant bent van Aeco in Wallonië en Brussel ben je verplicht om een nieuwe energieleverancier te zoeken en die te vragen je nieuwe contract te laten ingaan op 1 maart 2022 (of op de dag wanneer Aeco stopt met leveren). Als het je niet is gelukt om vóór 25 maart 2022 een nieuwe leverancier te vinden, word je een noodleverancier toegewezen.

Maar opgelet: als je een MMR-meter (maandelijkse meteropname) of AMR-meter (kwartuurmeter) hebt, kun je geen noodleverancier krijgen! Als je niet zonder stroom wilt komen te zitten, zul je dus vóór 25 maart 2022 een nieuwe leverancier moeten vinden.

Als je klant bent in Vlaanderen treedt Fluvius op als tijdelijke noodleverancier indien je geen contract afsluit voor 18 maart 2022. De noodtarieven voor gas zijn echter duur en dienen je uit te nodigen een nieuwe gasleverancier te kiezen. Als u over 1 jaar geen nieuw contract afsluit, dreig je zonder aardgas te vallen.

Wie is de noodleverancier?

Wie je noodleverancier is, hangt af van het gewest waarin je woont:

  • In Brussel wordt dat Engie;
  • In Vlaanderen wordt dat in principe de netbeheerder Fluvius zelf.

Wat dan met de voorschotten en afrekeningen?

Zodra je een nieuwe leverancier hebt gevonden of bij je noodleverancier bent aangesloten, krijg je een afrekeningsfactuur (of slotfactuur) van Aeco. Je DNB zal dan je meterstand opnemen of een schatting doen en die naar Aeco sturen.

Als uit die opname blijkt dat je maandelijkse voorschotten hoger lagen dan je werkelijke verbruik, zal Aeco je de verschuldigde som terugbetalen. Als je voorschotten daarentegen niet hoog genoeg waren, dan zul je het saldo moeten bijpassen.

>> Facturering: waarvoor dient een voorschotfactuur?

Hoe vind je een nieuwe leverancier in de huidige moeilijke situatie?

Hoewel de energieprijzen al maanden extreem hoog zijn, kun je wel nog altijd een energieleverancier vinden die is afgestemd op jouw verbruiksprofiel. Zie je je verplicht om een nieuwe leverancier te vinden? Vergelijk je contract dan met de huidige markt. De CREG Scan is daarvoor een prachtige tool!

>> Energie-Vergelijker.be en CREG Scan: twee onmisbare tools om te besparen op je energiefactuur

Op zoek naar  een contract dat is afgestemd op jouw verbruik, de samenstelling van je huishouden of je woning? Ga dan naar onze online vergelijkingstoolDit is de eerste e-vergelijker die werd gecertificeerd door de CREG, de federale energieregulator. Je vindt er in enkele muisklikken een contract op maat mee. Ben je niet zo’n digitale wizard? Bel dan gratis naar een van onze adviseurs op 0800 37 447, van maandag tot vrijdag van 9 tot 18 uur.

Over papierwerk hoef jij je hoofd niet te breken, want wij zeggen je contract voor je op (bij een klassieke verandering van leverancier) en regelen een nieuw tariefplan bij je nieuwe leverancier.

>> Energie-Vergelijker.be maakt een stand van zaken op over de prijsstijgingen in 2021 en de wijzigingen voor 2022

Vergelijk nu de prijs van elektriciteit en aardgas en bespaar op uw globale energiefactuur ! Kies voor het beste stroom- en/of aardgasaanbod en bespaar tot 225 euro. Ontdek welk bedrag jij bespaart.
Ik vergelijk en bespaar Gratis vergelijking