Aeco stopt ermee en laat 10.000 klanten gaan

Aeco stopt ermee en laat 10.000 klanten gaan

  • 2 maart 2022
  • |
  • Laatste update op 27 november 2024
  • |
  • 4 min.

Leverancier Aeco heeft aangekondigd definitief de boeken te sluiten vanaf 1 maart 2022 om een faillissement te voorkomen. Reden hiervoor is de ongeziene stijging van de energieprijzen. Het bedrijf levert zijn leveringsvergunning dus weer in en vraagt al zijn klanten zo snel mogelijk een nieuwe energieleverancier te vinden. Wij vertellen je wat jouw rechten als klant zijn en hoe je snel een leverancier vindt die is aangepast aan jouw verbruik.

Aeco stopt met zijn activiteiten vanaf 1 maart 2022

Een complete verrassing is het niet. Sinds januari 2021 zijn de energieprijzen blijven stijgen, en dat zowel voor de energieleveranciers die hun energie op de groothandelsmarkten kopen, als voor de eindconsument. Om een faillissement te voorkomen, liet Aeco (het vroegere Energie 2030) onlangs weten zijn activiteiten definitief stop te zetten vanaf 1 maart 2022.

In Wallonië en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn het de distributienetbeheerders (DNB’s) die de leveringsvergunning van Aeco hebben ingetrokken. In Vlaanderen heeft de distributienetbeheerder Fluvius Aeco de toegang ontzegd tot het Vlaamse aardgasnetwerk. Fluvius wordt dus de noodleverancier voor gas van zowat 200 Vlaamse klanten. Omdat de leveringsprijzen daar hoger zijn dan bij gewone leveranciers, worden die klanten uitgenodigd een nieuwe leverancier te vinden. Er werd echter geen procedure ingesteld voor de intrekking van de leveringsvergunning voor elektriciteit. Zolang Aeco een leveringsvergunning heeft, moet hij aan zijn verplichtingen voldoen, aldus de Vlaamse energieregulator (VREG). Toch is de VREG op de hoogte van de moeilijke situatie van de leverancier.

Helaas is Aeco niet het enige slachtoffer van de historische stijging van de energieprijzen. Het is al de vierde leverancier die de handdoek in de ring moet gooien. Energy2Business en Vlaamse Energieleverancier vroegen het faillissement al aan, en Watz vroeg in december 2021 bescherming tegen zijn schuldeisers.

Verhuis op de planning of net achter de rug? Wij helpen je om je energiecontract te regelen!

Op Energie-Vergelijker.be vind je in slechts 5 minuten het voordeligste aanbod voor elektriciteit en gas.

Wat gebeurt er nu met de klanten van Aeco?

Als je klant bent van Aeco in Wallonië en Brussel ben je verplicht om een nieuwe energieleverancier te zoeken en die te vragen je nieuwe contract te laten ingaan op 1 maart 2022 (of op de dag wanneer Aeco stopt met leveren). Als het je niet is gelukt om vóór 25 maart 2022 een nieuwe leverancier te vinden, wordt een noodleverancier toegewezen.

Maar opgelet: als je een MMR-meter (maandelijkse meteropname) of AMR-meter (kwartuurmeter) hebt, kan je geen noodleverancier krijgen! Als je niet zonder stroom wil komen te zitten, zal je dus vóór 25 maart 2022 een nieuwe leverancier moeten vinden.

Als je klant bent in Vlaanderen treedt Fluvius op als tijdelijke noodleverancier indien je geen contract afsluit voor 18 maart 2022. De noodtarieven voor gas zijn echter duur en dienen je uit te nodigen een nieuwe gasleverancier te kiezen. Als u over 1 jaar geen nieuw contract afsluit, dreig je zonder aardgas te vallen.

Wie is de noodleverancier?

Wie je noodleverancier is, hangt af van het gewest waarin je woont:

  • In Brussel is dat Engie
  • In Vlaanderen is dat in principe netbeheerder Fluvius

Vergelijk nu de prijs van elektriciteit en aardgas en bespaar op je globale energiefactuur !

Wat met de voorschotten en afrekeningen?

Zodra je een nieuwe leverancier hebt gevonden of bij je noodleverancier bent aangesloten, krijg je een afrekeningsfactuur (of slotfactuur) van Aeco. Je DNB zal dan je meterstand opnemen of een schatting doen en die naar Aeco sturen.

Als uit die opname blijkt dat je maandelijkse voorschotten hoger lagen dan je werkelijke verbruik, zal Aeco je de verschuldigde som terugbetalen. Als je voorschotten daarentegen niet hoog genoeg waren, dan zal je het saldo moeten bijpassen.

Facturering: waarvoor dient een voorschotfactuur?

Meer lezen

Facturering: waarvoor dient een voorschotfactuur?

Hoe vind je een nieuwe leverancier?

Hoewel de energieprijzen al maanden extreem hoog zijn, kan je wel nog altijd een energieleverancier vinden die is afgestemd op jouw verbruiksprofiel. Ben je genoodzaakt een nieuwe leverancier te vinden? Vergelijk je contract dan met de huidige markt. De CREG Scan is daarvoor een prachtige tool!

Hoe gebruik je een prijsvergelijker precies?

Meer lezen

Hoe gebruik je een prijsvergelijker precies?

Op zoek naar  een contract dat is afgestemd op jouw verbruik, de samenstelling van je huishouden of je woning? Ga dan naar onze online-vergelijkingstool. Je vindt er in enkele muisklikken een contract op maat. Ben je niet zo’n digitale wizard? Bel dan gratis met een van onze adviseurs, van maandag tot vrijdag van 9 tot 18 uur.

Neem contact op met een adviseur

Author

Ik wil berekenen hoeveel ik kan besparen op mijn energiefactuur

Postcode

Meer lezen op onze blog

5 tips om de goedkoopste energieleveranciers te vinden!
Verbruik en advies
5 tips om de goedkoopste energieleveranciers te vinden!

De goedkoopste energieleverancier in België vinden: is dat niet wat iedereen wil? De slimme consument is voortdurend op zoek naar …

6 min.
Meer lezen
Uitstekend nieuws: slapende contracten binnenkort verboden
Andere
Uitstekend nieuws: slapende contracten binnenkort verboden

Op 27 mei 2021 keurde de Belgische Kamer een wetsvoorstel goed dat de impliciete verlenging van slapende contracten verbiedt vanaf…

4 min.
Meer lezen
Je meter openen voor elektriciteit en aardgas in 4 stappen
Meters
Je meter openen voor elektriciteit en aardgas in 4 stappen

Verhuis je binnenkort en wil je je gas- of elektriciteitsmeter laten openen op je nieuwe adres? Onze gids legt uit hoe je het in v…

5 min.
Meer lezen
Energie-Vergelijker.be in een nieuw jasje!
Andere
Energie-Vergelijker.be in een nieuw jasje!

Energie-Vergelijker.be, jouw vergelijkingsplatform voor energieprijzen, steekt in een nieuw jasje! De bedoeling van de nieuwe look…

3 min.
Meer lezen