Energieadvies 27 september 2022 • 2 Reacties • 5 minuten
De energiesector is soms heel ingewikkeld. Of het nu gaat om de wettelijke procedure voor het aansluiten van je huis op het elektriciteitsnet of het onderhoud van je verwarmingsketel, het is niet altijd makkelijk je weg te vinden. Om het proces te vergemakkelijken geeft Energie-Vergelijker.be een overzicht van de energietips en het advies dat je zeker niet mag missen!
Overzicht
Een verwarmingsketel installeren, of het nu op gas of mazout werkt, dat is al iets. Maar de voorschriften kennen over het onderhoud ervan is ook van cruciaal belang. Het is niet alleen wettelijk verplicht, maar het garandeert ook dat de ketel goed en veilig functioneert. Een correct en regelmatig gereinigde en onderhouden verwarmingsketel je energiefactuur drukken. Bovendien bieden sommige leveranciers onderhoudscontracten voor verwarmingsketels aan.
>> Meer weten over het onderhoud van een gasketel
Je hebt je huis net afgebouwd en zou liever hernieuwbare energie gebruiken dan fossiele brandstoffen? In dat geval is de warmtepomp misschien het verwarmingsmiddel dat het best bij je waarden past.
Stel je voor… Je hebt net een woning gekocht om te renoveren, inclusief elektrische installatie. Ken je noch de voorschriften noch waar een elektrische installatie uit bestaat? Ons artikel ‘Alles over je elektrische installatie en de controle door het AREI!’ beantwoordt al je vragen. Binnenkort hebben woorden als ‘installatieautomaat’, ‘meter’ of ‘meterkast’ geen geheimen meer voor jou!
Bij een stroomonderbreking weet je niet altijd waar je terecht kan. Je energieleverancier, je distributienetbeheerder, de stad of de gemeente? In onze gids ‘En dan gaan de lichten uit – wat doe je bij een stroompanne?’ zetten we alle stappen op een rijtje die je moet volgen als er een globale stroompanne is.
Heb je ten slotte vragen over een mogelijke elektrische black-out? Dan geeft ons artikel ‘Stroomschaarste: welke gevolgen voor de consument?‘ je daar zeker meer inzicht in. Je zult er leren over concepten als ‘afschakelplan’ en over hoe de elektriciteitsproductie en -bevoorrading in elkaar zitten in België, maar ook in heel Europa!
Je hebt elektriciteit conform gemaakt. Goed. Maar wanneer je je droomhuis laat bouwen of je renovatiewerken uitvoer, moet je ook rekening houden met de elektriciteits- of gasaansluiting (of beide), een erg belangrijke stap.
Als je je woning vernieuwt, moet je je ten eerste afvragen of je gasaansluiting wel degelijk aan de normen voldoet. Daarvoor moet je je verwarmingsketel laten controleren en onderhouden.
Bij een nieuwbouw is het energieaansluitingsproces ingewikkelder en verloopt in verschillende stappen. Om die stappen beter te begrijpen, bekijk je onze praktische gidsen:
Je woning op elektriciteit of gas aansluiten houdt automatisch in dat je een energiecontract moet afsluiten bij de leverancier van je keuze. Je weet niet welke energieleverancier je best kiest? Probeer eens onze online vergelijkingstool of contacteer gratis onze adviseurs van maandag tot vrijdag op info@energie-vergelijker.be.
Eens je energiecontract geregeld is en je aangesloten bent, zal je misschien te maken hebben met andere problematieken. Bijvoorbeeld als er een geschil ontstaat met je leverancier (fout in je gegevens bij een verhuis, verkeerde meterstanden, factureringsproblemen enz). We geven jou ons advies in het artikel ‘Wil je een klacht over je leverancier energie indienen, ga dan als volgt te werk’.
Wil je je energiecontract opzeggen maar weet je niet hoe, of zelfs wat je rechten zijn? Onze gids over de opzegging van elektriciteits- en aardgascontracten geeft je uitleg over al de stappen die je moet volgen.
Naast hulp bij geschillen vertellen we je ook graag alles wat je moet weten over de aanvullende diensten die de leveranciers aanbieden. Of het om pechbijstand, onderhoudscontracten voor ketels of andere thuisbijstand gaat, je zal alles te weten komen over de bijstandspacks van de Belgische energieleveranciers. Zo kies jij gemakkelijk het pack dat het best bij je past!
Hier bij Energie-Vergelijker.be is het onze missie om jou advies te geven zodat je elke dag kan besparen. Daarom hebben we een reeks praktische gidsen geschreven die allerlei tips en tricks bevatten om jou in je dagelijkse leven bij te staan:
Lambrechts Jean-Pierre 0/5 • 7 augustus 2022 • 09:24
Robin Heuschen 0/5 • 16 september 2022 • 15:59
Bedankt voor je bericht.
Het is waar, een energiefactuur bestaat uit veel componenten. Wat u kunt doen om te weten welke componenten afhankelijk zijn van uw verbruik is op uw tariefkaart bekijken welke in "c€/kWh" zijn, en ze dan optellen. De rest is vast en moet je sowieso betalen.
Mvg,
Team Energie-Vergelijker.be