De energiesector is soms heel ingewikkeld. Of het nu gaat om de wettelijke procedure voor het aansluiten van je huis op het elektriciteitsnet of het onderhoud van je verwarmingsketel, het is niet altijd makkelijk zijn weg te vinden. Om het proces te vergemakkelijken geeft Energie-Vergelijker.be een overzicht van al de energietips en -advies die je zeker moet weten!


Overzicht


Alles weten over de verwarmingsketels en hun onderhoud

Advies-energie-verwarmingsketel-onderhoud

Een verwarmingsketel installeren, of het nu op gas of mazout werkt, dat is al iets. Maar de voorschriften kennen over het onderhoud ervan is ook van cruciaal belang. Het is niet alleen wettelijk verplicht, maar het garandeert ook dat de ketel goed en veilig functioneert. Een correct en regelmatig gereinigde en onderhouden verwarmingsketel kan tot verlaagde energiefacturen leiden. Bovendien bieden sommige leveranciers onderhoudscontracten voor verwarmingsketels aan.

>> Meer weten over het onderhoud van een gasketel

Je hebt je huis net afgebouwd en zou liever hernieuwbare energie gebruiken dan fossiele brandstoffen? In dat geval is de warmtepomp misschien het verwarmingsmiddel dat het best bij je waarden past.

Op de hoogte blijven van de energiemarkt? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Tank tal van goede advies om uw energiefacturen te verminderen.
Ik schrijf me in Onze beste tips elke maand!

De normen van je elektrische installatie

Stel je voor… Je hebt een woning net gekocht om te renoveren, met inbegrip van de elektrische installatie. Ken je noch de voorschriften noch waar een elektrische installatie uit bestaat? Ons artikel ‘Alles over je elektrische installatie en de controle door het AREI!’ beantwoordt al je vragen. Binnenkort heb je woorden als ‘installatieautomaat’, ‘meter’ of ‘meterkast’ onder de knie!

Bij een stroomonderbreking weet je niet altijd waar je terecht kan. Je energieleverancier, je distributienetbeheerder, de stad of de gemeente? In onze gids ‘En dan gaan de lichten uit – wat doe je bij een stroompanne?’ leggen we alle stappen op een rijtje die je moet volgen als er een globale stroompanne is.

Ten slotte, heb je vragen over een mogelijke elektrische black-out? Dan geeft ons artikel ‘Stroomschaarste: welke gevolgen voor de consument?‘ je daar zeker meer inzicht in. Je zult erin leren over concepten als ‘afschakelplan’ en over hoe de elektriciteitsproductie en -bevoorrading in elkaar zitten in België, maar ook in heel Europa!

Alle stappen voor je aansluiting elektriciteit en aardgas

Advies-energie-hoogspanningsmast-toever-elektriciteit

Je hebt elektriciteit conform gemaakt. Goed. Maar wanneer je je droomhuis laat bouwen of je renovatieweken uitvoer, moet je ook rekening houden met de elektriciteits- of gasaansluiting (of beide), die een heel belangrijk stap is.

Als je je woning vernieuwt, moet jij je allereerst afvragen of je gasaansluiting wel degelijk aan de normen voldoet. Daarvoor moet je je verwarmingsketel laten controleren en onderhouden.

Bij een nieuwbouw is het energieaansluitingsproces ingewikkelder en het verloopt in verschillende stappen. Om die stappen beter te begrijpen, bekijk onze praktische gidsen:

Je woning op elektriciteit of gas aansluiten houdt automatisch in dat je een energiecontract moet afsluiten bij de leverancier van je keuze. Je weet niet welke energieleverancier kiezen? Probeer eens onze online vergelijkingstool of contacteer gratis onze adviseurs van maandag tot vrijdag tussen 9 uur en 18 uur op 0800 37 447.

Vergelijk nu de prijs van elektriciteit en aardgas en bespaar op uw globale energiefactuur ! Kies voor het beste stroom- en/of aardgasaanbod en bespaar tot 225 euro. Ontdek welk bedrag jij bespaart.
Ik vergelijk en bespaar Gratis vergelijking

Hoe zit het met de leveranciers en je energiecontracten?

Eens je energiecontract geregeld is en je aangesloten bent, zal je misschien te maken hebben met andere problematieken. Bijvoorbeeld als er een geschil ontstaat met je leverancier (fout in je gegevens bij een verhuis, verkeerde meterstanden, factureringsproblemen enz). We geven jou ons advies in het artikel ‘Wil je een klacht over je leverancier energie indienen, ga dan als volgt te werk’.

Wil je je energiecontract opzeggen maar je weet niet hoe, of zelfs wat je rechten zijn? Onze gids over de opzegging van elektriciteits- en aardgascontracten geeft je uitleg over al de stappen die je moet volgen.

Naast hulp bij geschillen delen wij je ook graag alles mee wat je moet weten over de aanvullende diensten die de leveranciers aanbieden. Of het om pechbijstand, onderhoudscontracten voor ketels of andere thuisbijstand gaat, je zal alles te weten komen over de bijstandspacks van de Belgische energieleveranciers. Zo kan jij daar makkelijk het beste van kiezen!

Advies over energie en praktische en dagelijkse tips voor een beter verbruik

Hier bij Energie-Vergelijker.be is het onze missie om jou advies te geven zodat je elke dag kan besparen. Daarom hebben we een reeks praktische gids geschreven die allerlei tips en tricks bevatten om jou in je dagelijkse leven bij te staan:

  • Heb je zonnepanelen? Hoe zit het met het compensatiesysteem?
  • Is het bijna het moment van uurwisseling? Welke impact heeft dat op je elektriciteits- en gasverbruik… en dus op je factuur?
  • Zit je in een precaire situatie en kan je je huur of energiefacturen niet betalen? Wat zijn je rechten heb t.o.v. de winterstop?
Welke energieleverancier past het beste bij jou? Maak een vergelijking om het antwoord te vinden!