Jij wilt graag weten hoe je je aansluiting op elektriciteit regelt? Geen probleem, we leggen je uit hoe je snel en makkelijk je woning op het elektriciteitsnet aansluit.

Overzicht

Wie in een nieuwe woning intrekt en een aansluiting op het elektriciteitsnet wil, moet daarvoor een aantal formaliteiten regelen. Om te beginnen zoek je uit wie de distributienetwerkbeheerder (DNB) in je gemeente is. Dit zijn ze!

Wat is een elektrische aansluiting?

Bij een nieuwbouw moet je je huis op het elektriciteitsnet aansluiten. Zonder stroom heb je uiteraard geen licht en kun je ook je huishoudtoestellen niet gebruiken. Heel concreet betekent het aansluiten van je woning op het stroomnet dat je die aan het distributienet van je DNB koppelt en je een nieuwe stroommeter laat plaatsen. Voor wie afgelegen woont, kan een uitbreiding van het net nodig zijn. In principe betaal jij dan de kosten voor die werken, tenzij de CWaPE meent dat het bij die uitbreiding gaat om “één of verschillende woningen langs de weg in een woongebied, woongebied met een landelijk karakter of woonuitbreidingsgebied en buiten verkaveling of daarmee gelijkgesteld”.

Hoe regel je een elektrische aansluiting?

Een aansluiting op het stroomnet is soms meer dan een simpele formaliteit, tenzij je de zaken op een correcte manier aanpakt en je stap voor stap te werk gaat.

1. Een aansluiting aanvragen op het elektriciteitsnet

Om te beginnen moet je een aanvraag indienen voor een nieuwe aansluiting bij je netbeheerder. Dat kan telefonisch, per brief of online. Woon je in Vlaanderen, dan neem je contact op met Fluvius, in Brussel met  Sibelga (Brussel). In Wallonië zijn er verschillende distributienetbeheerders, hun contactgegevens vind je onderaan dit artikel.

Om tijd te winnen kun je best een kijkje gaan nemen op de website van je DNB. ElektriciteitsmeterBij de aanvraag voor je aansluiting moet je een aantal gegevens vermelden:

  • het aantal tellers dat je wil;
  • het soort meter dat je wil (tweevoudige of enkelvoudige meter, of een uitsluitend nachtmeter);
  • of je al dan niet een budgetmeter wil;
  • het soort aansluiting: een standaard aansluiting (vermogen van maximaal 10 kVA) of een aangepaste aansluiting (vermogen van meer dan 10 kVA);
  • de manier waarop je stroom wil verbruiken: standaard gebruik, elektrische verwarming, boiler, airco …;
  • heb je al dan niet zonnepanelen.

Weet je niet precies hoeveel vermogen je nodig hebt voor je elektrische aansluiting? Je elektricien zal je ongetwijfeld kunnen vertellen welke installatie je nodig hebt voor jouw behoeften. Wist je dat? Wil je een aansluing elektriciteit in een appartement, dan moet je DNB ook weten op welke verdieping je woont en waar het appartement precies gelegen is. Als het gebouw reeds van stroom is voorzien, dan moet je een extra meter vragen. Een nieuwe stroomaansluiting is dan niet nodig. Ze zullen je wel dezelfde informatie vragen.

>>Meer lezen: hoe kun je een budgetmeter laten verwijderen?

2. De voorbereidende werken uitvoeren voor de elektriciteitsaansluiting

Eens je bij je DNB een aanvraag voor een nieuwe stroomaansluiting hebt ingediend, bezorgt die jou een offerte. Als je op zijn prijsofferte ingaat, moet je de nodige werken uitvoeren die staan beschreven in de technische fiches die je DNB je heeft bezorgd. Vervolgens moet je je elektrische installatie laten keuren door een door de minister van Energie erkende instelling. Daarvoor moet je hen het ééndraadschema van de installatie, het schema met de positie van de bestanddelen en de EAN-code die je aansluiting identificeert, bezorgen. Die zal je vooraf hebben gekregen van je DNB. Voldoet je installatie aan alle huidige normen? Dan bezorgt de keuringsinstelling je een een conformiteitsattest. Dat moet je voorleggen als je DNB langskomt. Eens je alles geregeld hebt maak je een afspraak met je netbeheerder, die langskomt voor de aansluiting en de plaatsing van de stroommeter. Bij sommige DNB moet je eerst de offerte betalen, vooraleer ze de aansluitingsprocedure opstarten.

3. Een stroomcontract bij een energieleverancier afsluiten

Nu alle werken achter de rug zijn moet je een elektriciteitscontract afsluiten bij een leverancier zoals Engie Electrabel, Essent of Mega. Zonder dit contract kun je geen energie verbruiken. Denk om te beginnen goed na over welke energieleverancier je zult kiezen. Wens je klant te worden bij een bedrijf dat in hernieuwbare energie investeert, dat mooie kortingen aanbiedt of dat bekend staat om de kwaliteit van de klantendienst? Weet je niet precies wat de kenmerken van de verschillende leveranciers zijn, bel ons dan gratis op het nummer 0800 37 447. Onze adviseurs geven je graag een woordje uitleg bij de voor- en nadelen van elke leverancier.

Telt voor jou enkel het financiële aspect en wil je weten wat het goedkoopste stroomaanbod is? Gebruik dan onze vergelijker met de in België aangeboden stroomtarieven. Op basis van je stroomverbruik kom je via onze tool te weten wat het meest voordelige tariefplan is. Heb je net een nieuwe woning laten bouwen dan zul je vermoedelijk niet precies weten hoeveel je verbruikt. Ga dan uit van het gemiddelde elektriciteitsverbruik in België. Eens je contract is ingegaan kun je dan best gedurende een bepaalde periode maandelijks je meterstanden opnemen. Zo kom je te weten hoeveel kilowattuur je effectief verbruikt en kun je je voorschotbedrag bij je energieleverancier aanpassen.

4. Je elektriciteitsmeter in werking stellen

De opening van je stroommeter gebeurt door je DNB als twee voorwaarden vervuld zijn: je elektriciteitsinstallatie is gekeurd en je hebt een energiecontract afgesloten. Is dat zo? Dan hoef je enkel nog een afspraak te maken met je netbeheerder. Doorgaans duurt de inwerkingstelling drie werkdagen. Duurt het langer dan dat, dan heb je misschien wel recht op een vergoeding die je ook zou krijgen bij een stroompanne. Informeer je daarover in dit artikel.

Wist je dat? Beschik je al over een leveringscontract en een conformiteitsattest op het moment dat de DNB-technicus langskomt voor de aansluiting, dan kan die onmiddellijk het nodige doen voor de inwerkingstelling.

Hoeveel kost een aansluiting op het stroomnet?

Je woning op het stroomnet laten aansluiten kan redelijk wat kosten in functie van de werken die er moeten gebeuren en van de door je DNB gehanteerde tarieven. Is je netbeheerder Sibelga, dan kost je dat 1 132 euro, incl. btw. In dit bedrag zijn de verplaatsing van de technicus, de aansluiting op het net en de plaatsing van de kabel op het openbare en private domein inbegrepen. Voor de plaatsing van een nieuwe meter mag je rekenen op een paar honderd euro extra. De kosten voor een aansluiting elektriciteit bij Fluvius vind je hier. ORES deelt de prijs voor de stroomaansluiting pas mee bij de offerte, nadat je je aanvraag tot aansluiting hebt opgestuurd. Wil je precies weten hoeveel je aansluiting kost dan kun je best gewoon contact opnemen met je netbeheerder.

  • In Vlaanderen:
    • Fluvius: 078 35 35 34
  • In Brussel:
    • Sibelga : 02 549 41 00
  • In Wallonië :
    • ORES : 078 15 78 01
    • RESA : 04 220 12 11
    • AIEG : 085 27 49 00
    • AIESH : 060 45 91 60
    • Régie de Wavre (REW) : 010 22 26 53

Geniet van je elektriciteit!

Elektriciteit is een zo integraal deel van ons leven, dat je soms vergeet dat er voor de aansluiting ervan heel wat in orde gebracht moet worden. We hebben dan weer wel het geluk in België te wonen, waar een elektrische aansluiting relatief vlot te regelen is. Jouw distributienetbeheerder zorgt ervoor dat alles vlot verloop.

Word je graag op de hoogte gehouden over de laatste nieuwtjes rondom elektriciteit en gas in je woning? Abonneer je dan zeker op onze nieuwsbrief om geen enkele tip te missen. De energiewereld zal geen geheimen meer voor je hebben!

Op de hoogte blijven van de energiemarkt? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Tank tal van goede advies om uw energiefacturen te verminderen.
Ik schrijf me in Onze beste tips elke maand!