Het onderhoud van uw gasketel is van kapitaal belang voor de goede werking ervan, voor het milieu en voor uw veiligheid. Wees dus verstandig en volg de aanbevelingen van de experts!

Overzicht

 1. Weet welk onderhoud moet worden uitgevoerd: jaarlijks onderhoud of periodieke controle van de ketel?
 2. Respecteer de onderhoudsfrequentie en doe een beroep op een deskundige technicus
 3. Informeer u over de kostprijs van het onderhoud van uw gasketel
 4. Kom uw verplichtingen als huurder of eigenaar na
 5. Profiteer van de voordelen van een goed onderhouden ketel
 6. Vermijd schade door een gebrekkig onderhoud
 7. Onderhoud uw individuele verwarmingstoestellen zoals uw gaskachel

Niets vervelender dan in het putje van de winter geconfronteerd te worden met een defecte verwarming! Bijzonder onaangenaam als u plots op zoek moet naar een verwarmingstechnicus, wat een hele onderneming kan zijn in die drukke periode. Wilt u dat soort problemen liever vermijden? Nazicht van uw gasketel lijkt dan de beste oplossing, als u tenminste weet hoe u dat het best organiseert.

1. Weet welk onderhoud moet worden uitgevoerd: jaarlijks onderhoud of periodieke controle van de ketel?

In België gebeurt het nazicht van de gasketel in twee stappen: de periodieke controle en het jaarlijkse onderhoud.

De periodieke controle is verplicht voor alle centrale verwarmingsketels. Dat is het grote onderhoud. Het omvat de schoonmaak van de gasketel en het rookafvoersysteem evenals de afstelling van de brander. Bovendien wordt de kwaliteit van de verbranding gecontroleerd, en ook de conformiteit van het toestel met de regionale vereisten van de EPB-verwarmingsreglementering. Ter informatie: die laatste heeft een dubbele doelstelling: luchtvervuiling door de centrale verwarmingsinstallaties voorkomen en het energieverbruik verlagen.

Het regelmatige onderhoud van de ketel (over het algemeen jaarlijks) komt overeen met het kleine onderhoud. Het verschilt van de periodieke controle doordat het de naleving van de EPB-vereisten niet garandeert.

Wist u dat? De diagnose of “verwarmingsaudit” vervolledigt de periodieke controle en het jaarlijkse onderhoudsbeurt. Het bestaat uit een grondig nazicht van de centrale verwarmingsinstallatie om de energieprestaties te evalueren en eventuele rendementsverliezen te detecteren. In Brussel moet de audit plaatsvinden in het jaar dat volgt op of voorafgaat aan de vijftiende verjaardag van de ketel. In Wallonië daarentegen is het noodzakelijk bij de eerste periodieke controle (of bij de volgende) en na een wijziging van de installatie. In Vlaanderen ten slotte is de diagnose verplicht om de 5 jaar.

2. Respecteer de onderhoudsfrequentie en doe een beroep op een deskundige technicus

In de drie Gewesten is het onderhoud van een gasketel verplicht. Elk Gewest heeft echter een strikt wettelijk kader hiervoor en daarom is de periodiciteit die in acht moet worden genomen, niet overal dezelfde in België. Laten we eens bekijken wanneer u uw gasketel moet laten onderhouden. Kalender om een onderhoudsdatum te kiezen

De Walen en de Brusselaars moeten om de drie jaar een periodieke controle laten uitvoeren voor gastoestellen. Deze controle vervangt dus slechts een jaarlijks onderhoud op drie. In Vlaanderen daarentegen moet de controle om de twee jaar plaatsvinden, samen met een reiniging van de schouw voor de afvoer van de verbrandingsgassen.

Opgelet! De periodieke controle moet absoluut worden uitgevoerd door een erkend technicus, in tegenstelling tot het gebruikelijke onderhoud. Na de interventie moet de technicus u een onderhoudsattest overhandigen met een samenvatting van de staat van de ketel, ondertekend door hem. Ter informatie: bewaar steeds de laatste twee attesten.

Denk eraan om in de zomer al een afspraak te maken voor het onderhoud van uw ketel! Dan zijn de verwarmingstechnici immers het meest beschikbaar.

3. Informeer u over de kostprijs van het onderhoud van uw gasketel

Over het algemeen duurt een onderhoud tussen 1 en 2,5 uur, afhankelijk van de staat van de ketel. Vraag naar de kostprijs wanneer u een afspraak maakt, om onaangename verrassingen te vermijden na de interventie van de technicus. Beter nog, vraag een vrijblijvende offerte bij verschillende technici. Zo profiteert u van het beste tarief, of toch minstens de beste prijs-kwaliteitsverhouding.

Gemiddeld kost het onderhoud van een condensatiegasketel of een ander model tussen 110 en 130 euro, incl. BTW. De prijs kan echter stijgen, als er stukken vervangen moeten worden of verplaatsingskosten in rekening worden gebracht.

Wat is het tarief van een onderhoudscontract voor een ketel?

Om de factuur binnen de perken te houden kunt u een zogenaamd „onderhoudscontract“ afsluiten bij een energieleverancier of gespecialiseerde firma. Bedoeling hiervan? Het toekomstige onderhoud van uw installatie toevertrouwen aan eenzelfde verwarmingsonderneming, die, in de loop van de jaren, ervoor zorgt dat de installatie tijdig wordt gecontroleerd, zodat u in orde bent met uw wettelijke verplichtingen. Bovendien verleent ze op elk ogenblik tussenkomst voor herstellingen en garandeert ze u een vaste prijs gedurende de looptijd van het contract. Aarzel daarom niet om te onderhandelen over de prijs, rekening houdend met uw verbintenis op lange termijn. In de meeste gevallen komt het op 150 à 200 euro voor een onderhoud om de twee jaar.

U weet niet welk onderhoudscontract u moet kiezen? Een goede raad: controleer steeds wat het contract inhoudt. Want afhankelijk van de forfaits en de dienstverleners omvat het, naast de controle van de ketel, de verplaatsingskosten, de reiniging van de schouw, het onderhoud van de radiatoren en de thermostaten of ook de kostprijs van de reserveonderdelen (alle of slechts bepaalde onderdelen). Hebt u een probleem dat niet wordt gedekt door het contract, dan moet u in uw buidel tasten om het te regelen, of u nu een beroep doet op dezelfde verwarmingstechnicus of op een andere.

4. Kom uw verplichtingen als huurder of eigenaar na

Wie moet in België betalen voor het onderhoud van de gasketel: de huurder of de eigenaar? Huurcontract waarin wordt gedetailleerd wie moet betalen voor het onderhoud van de gasketel

Zoals vermeld in de meeste huurcontracten heeft de huurder de opdracht om toe te zien op de goede staat van het goed, wat betekent dat hij, onder meer, de verwarmings- en warmwaterinstallaties regelmatig moet laten onderhouden. Hij heeft er dus alle belang bij om de facturen van de periodieke controle en van het jaarlijkse onderhoudsbeurt te bewaren, zodat hij ze kan tonen aan de eigenaar indien nodig. Als er bijvoorbeeld een probleem optreedt.

Soms preciseert het huurcontract dat de eigenaar de periodieke controle of het onderhoud van het toestel kan voorzien. Hij kan normaal van de huurder de terugbetaling van de uitgevoerde prestatie eisen.

Opgelet: de verplichtingen op het vlak van onderhoud verschillen van de verplichtingen op het vlak van herstelling van de gasketel. Indien de installatie defect zou geraken, dan bepaalt de oorsprong van de schade wie hiervoor verantwoordelijk is. Kort samengevat, als het defect te wijten is aan de ouderdom, normale slijtage of overmacht (onvoorspelbare en onvermijdelijke gebeurtenis), dan moet de eigenaar instaan voor de herstellingen. Als het defect daarentegen afkomstig is van een verkeerde manipulatie of een beschadiging veroorzaakt door de huurder, dan moet de laatstgenoemde de herstelling betalen.

5. Profiteer van de voordelen van een goed onderhouden ketel

Waarom uw gasketel laten onderhouden? Omdat deze interventie heel wat voordelen biedt, of het nu gaat om een condensatieketel of niet:

 • De garantie van uw veiligheid, door een koolstofmonoxidevergiftiging (CO) te vermijden
 • Een langere levensduur van de installatie;
 • Minder risico‘s op defecten;
 • Een beter rendement en dus minder energieverbruik, wat goed nieuws betekent voor uw portefeuille en ook voor het milieu.

Wilt u uw kansen om te besparen op verwarmingskosten maximaliseren? Niets zo eenvoudig! Vergelijk de tarieven van aardgas om de goedkoopste energieleverancier te vinden! Als u hulp nodig hebt om te weten te komen wat het goedkoopste abonnement is voor gas en om de prijs per m³ gas te kennen, neemt u contact op met onze energieadviseurs op het nummer 0800 37 447.

6. Vermijd schade door een gebrekkig onderhoud

De prijs van het jaarlijkse onderhoud van een gasketel of van de periodieke controle kan hoog oplopen. Toch blijft het een noodzakelijke uitgave. Het nazicht van uw ketel uitstellen kan u een boete opleveren, in geval van controle en uw brandverzekeringsmaatschappij kan weigeren om tussenkomst te verlenen in geval van schade.

Vergeet bovendien niet dat uw ketel u uiteindelijk meer geld zal kosten als u het onderhoud verwaarloost, want een schoonmaak verbetert de energieprestaties en beperkt de slijtage van de onderdelen.

7. Onderhoud uw individuele verwarmingstoestellen zoals uw gaskachel

De Belgische wet legt het onderhoud van de centrale verwarming dan wel op, maar is minder streng als het om gaskachels of boilers gaat. Hiervoor bestaat immers geen onderhoudsverplichting. Het blijft evenwel sterk aanbevolen, als u elk risico voor uw gezondheid en veiligheid wilt vermijden en de duurzaamheid van uw toestel wil verhogen. Om de gewenste frequentie van het onderhoud te kennen, kunt u de gebruiksaanwijzing van het toestel raadplegen of u informeren bij uw fabrikant.

Wilt u meer weten over de verschillende kachels en ketels en de verwarmingsbrandstoffen die verkrijgbaar zijn op de Belgische markt? U hebt een vraag over het periodieke onderhoud van een gasketel en zijn brander? Aarzel dan niet en neem contact op met onze adviseurs op het nummer 0800 37 447 of via e-mail (info@energie-vergelijker.be).

Reageren!