Uiteraard moet je een energiecontract afsluiten maar niet om het even hoe! Om achteraf geen spijt te hebben en er zeker van te zijn dat je beloofde besparingen ook uitkomen, kun je best eerst de kwaliteit van de vergelijkers checken!

Overzicht

Energie is een onderwerp dat nooit ver weg is en constant voorwerp van discussie is, zowel in de media, als op internet, binnen de familie of onder vrienden. Dan gaat het over de prijzen van de leveranciers van elektriciteit en/of aardgas, de evolutie van de markten, alsmaar duurdere facturen… En wie nog steeds klant is bij zijn eerste energieleverancier krijgt vaak te horen: “Wablief, ben je nog nooit naar een andere leverancier overgestapt? Doe zoals ik, ik heb de prijzen online vergeleken en in een paar minuutjes, was de zaak beklonken!” Prima idee is dat, op één enkele voorwaarde: dat je de juiste online vergelijker hebt gebruikt. En laat dat nu net de bedoeling zijn van dit artikel: een onderscheid maken tussen de online beschikbare vergelijkers en de voor- en nadelen ervan tegen elkaar afwegen.

Types online vergelijkers

Er bestaan tal van websites via dewelke de actieve consument de verschillende op de Belgische markt beschikbare aanbiedingen voor stroom en aardgas kan vergelijken. Over het algemeen kunnen niet alleen particulieren die vergelijkers gebruiken maar ook bedrijven en KMO’s, binnen een bepaalde verbruikslimiet (50.000 kWh in elektriciteit en 100.000 kWh in aardgas). We maken een onderscheid tussen drie types online vergelijkers:

 1. De gewestelijke vergelijkers (Waals, Vlaams en Brussels Gewest);
 2. De door de CREG erkende vergelijkers (Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas) en
 3. De niet-erkende vergelijkers.

Je kiest best voor één van de eerste twee categorieën. De vergelijkers uit de eerste categorie zijn door de gewesten georganiseerd, fouten zijn dus uitgesloten. Ook die uit de tweede categorie zijn betrouwbaar omdat ze door de CREG zijn erkend, ze zijn dus verplicht de officiële prijzen van de tariefkaarten te publiceren. Met vergelijkers uit de derde categorie daarentegen kun je beter voorzichtig omspringen. Die zijn immers niet door de CREG erkend. Gebruikers moeten daar altijd rekening houden met eventuele fouten in de berekening of de prijzen.

1. De gewestelijke vergelijkers

Elk gewest beschikt over een webportaal om de tarieven van de stroom– en gasleveranciers te vergelijken. Die komen van de gewestelijke regulatoren, waarop federale wetgeving van toepassing is. Zowel residentiële klanten, als zelfstandigen en KMO’s kunnen via deze door de CREG erkende online vergelijkers, verbruiksgegevens invoeren, wat een ongefilterd resultaat van de verschillende, door alle leveranciers die hun tariefkaarten publiceren, tarieven oplevert. In België wordt een onderscheid gemaakt tussen de leveringslicenties in functie van de drie gewesten en elk gewest heeft zijn eigen simulatie- en vergelijkingsinstrument:

 • Waals Gewest
 • Vlaams Gewest
 • Brussels Gewest

In Wallonië

Logo van de cWaPEIn het Waals Gewest heet de regulator van de elektriciteits- en aardgasmarkt CWaPE, of “Commission wallonne pour l’Energie”. Het is de officiële instantie die de Waalse elektriciteits- en aardgasmarkt reguleert. De online prijsvergelijker van de CWaPE heet “COMPACWaPE”.

Voordeel:

 • Door de CREG erkend

Nadelen:

 • Houdt geen rekening met de voordelen, kortingen en promoties.
 • Geen begeleiding
 • Houdt geen rekening met de Greenpeace-rangschikking

In Vlaanderen

Logo van de VREGIn het Vlaams Gewest heet de regulator van de elektriciteits- en aardgasmarkt VREG, of “Vlaamse regulator van de energiemarkt”. Het is de officiële instantie die de Vlaamse elektriciteits- en aardgasmarkt reguleert. De online prijsvergelijker van de VREG heet “V-TEST”.

Voordeel:

 • Door de CREG erkend

Nadelen:

 • Houdt geen rekening met de voordelen en promoties.
 • Geen begeleiding
 • Houdt geen rekening met de Greenpeace-rangschikking

Te Brussel

In het Brussels Gewest heet de regulator van de elektriciteits- en aardgasmarkt Brugel. Het is de officiële instantie die de Brusselse elektriciteits- en aardgasmarkt reguleert. De simulatietool in het Brussels Gewest heet “Brusim”.

Logo van Brugel Voordeel:

 • Door de CREG erkend

Nadelen:

 • Houdt geen rekening met de voordelen en promoties.
 • Geen begeleiding
 • Houdt geen rekening met de Greenpeace-rangschikking

2. De private door de CREG erkende prijsvergelijkers

Behalve de gewestelijke vergelijkers van elektriciteit en aardgas, zijn er ook de private door de CREG erkende prijsvergelijkers.

Voordelen

 • Door de CREG erkend
 • Gepersonaliseerde begeleiding via telefoon
 • Gesprekken via chat (online discussieforum)
 • Begeleiding via email
 • Houdt rekening met de Greenpeace-rangschikking
 • Promoties, kortingen en voordelen
 • Dienst naverkoop

CREG-label

Het CREG-label waarborgt dat de geraadpleegde instelling onafhankelijk is t.o.v. de leveranciers van elektriciteit en aardgas.

Bovendien garandeert dit label dat de tarieven de juiste zijn, zowel de energietarieven (die verschillen al naargelang de leveranciers) maar ook de door de netbeheerders gereglementeerde transport- en distributiekosten. Je mag dus op beide oren slapen voor alle op je stroom- en/of aardgasfactuur vermelde posten. Logo van het charter voor goede praktijken voor online prijsvergelijking voor elektriciteit en gas

Gepersonaliseerde begeleiding via telefoon

Bij een vergelijking kan de lijst met informatie die je te zien krijgt op het eerste zicht een hele boterham lijken. Om je te helpen de prijzen zo goed mogelijk te vergelijken en de resultaten te identificeren die het best bij je consumptieprofiel aansluiten, is er een gratis en onafhankelijke begeleidingsdienst.

Een niet te missen buitenkansje voor consumenten die graag de mening van de adviseurs willen. Je kunt bij de adviseurs van de telefonische dienst terecht van maandag tot vrijdag (behalve op feestdagen) van 8.45 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 17.30 uur.

Begeleiding via chat (online discussieforum)

Heb je dringend een antwoord nodig op een van je vragen? Dan is er de eenvoudige, snelle en efficiënte online discussiedienst. Surf naar Energie-Vergelijker.be en stel er je vraag rechts onderaan het scherm. Of je kunt ook gebruik maken van de chat, via een speciaal voor deze dienst bestemde wegpagina.

Je kunt bij de adviseurs van de online discussiedienst terecht van maandag tot vrijdag (behalve op feestdagen) van 8.45 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 17.30 uur.

Begeleiding via e-mail

Ook via e-mail kun je om hulp vragen. Stel er al je vragen en binnen de twee werkdagen krijg je een antwoord. Je kunt ook je laatste regularisatiefacturen voor stroom en/of aardgas (afrekeningen) opsturen en je krijgt een volledige vergelijking terug.

Mocht je van plan zijn te verhuizen dan mag je ook het energieovernamedocument (PDF) opsturen en je ontvangt een simulatie voor je nieuwe woning. Heb je vragen over de energieformaliteiten die je moet regelen bij het intrekken in je nieuwe woning, laat het ons gerust weten!

Houdt rekening met de Greenpeace-rangschikking

Elke consument die gevoelig is voor de mate waarin de stroom bij zijn leverancier hernieuwbaar is, kan ook de Greenpeace-rangschikking in aanmerking nemen.

Om de quotering te kennen van je huidige of van een andere energieleverancier, heeft de NGO een tool ontwikkeld.

Om de tarieven en de Greenpeace-quotering te vergelijken van de leveranciers van elektriciteit en/ aardgas kun je de Greenpeace-vergelijker gebruiken.

Promoties en voordelen

Behalve hun tariefkaart bieden sommige leveranciers welkomstvoordelen aan om nieuwe klanten te lokken. Heel vaak gaat het om niet te onderschatten promoties op de jaarlijkse factuur van de consument en meestal zijn die exclusief (enkel beschikbaar via de online vergelijker).

Mocht je willen weten of je voor bepaalde voordelen in aanmerking komt, dan kun je steeds terecht bij de energieadviseurs, telefonisch op het nummer 0800 37 447 of via e-mail (info@energie-vergelijker.be). Ze beantwoorden graag al je vragen.

Dienst naverkoop

Heb je een vraag of wil je gewoon zeker weten dat je er goed aan doet naar een andere leverancier over te stappen? De energieadviseurs beantwoorden al je vragen over toekomstige tarieven of de opvolging van je dossier.

3. De private, niet door de CREG erkende prijsvergelijkers

De niet door de CREG erkende vergelijkers bieden geen enkele waarborg.Zoals in zovele domeinen moet je die informatie met een korreltje zout nemen en voldoende kritisch zijn om niet te worden misleid.

Toch bieden tal van websites je de mogelijkheid de stroom en aardgastarieven te vergelijken maar soms zit daar een bevoorrechte samenwerking achter met een of andere leverancier.

Als dit zo is, dan wordt die door de Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas bestraft met het intrekken van het label. De resultaten kunnen immers vertekend zijn en je hebt geen enkele waarborg dat de verstrekte informatie juist is.

Om onaangename verrassingen te vermijden raden we je aan je nooit te baseren op niet-gecertificeerde tarieven.

Na doorlichting van alle verschillende online beschikbare vergelijkers en simulatietools voor energie staat ons besluit vast. Het lijkt nogal evident te kiezen voor de vergelijkers van de regulatoren en voor die die door de federale regulator CREG zijn erkend.

Het belangrijkste voordeel van de private vergelijkers met een CREG-certificering zijn de door de leveranciers voorgestelde promoties. Zo kunnen actieve consumenten aanzienlijke besparingen realiseren. En als je daarbij nog rekening houdt met de Greenpeace-rangschikking, dan kies je meteen ook voor een 100% groene leverancier. Bovendien bieden ze je ook een gepersonaliseerde begeleiding aan, per e-mail, telefonisch of via chat.

Mocht er op de online vergelijker die je raadpleegt geen CREG-label staan, wees dan op je hoede voor de resultaten. Die zouden best wel eens fout kunnen zijn.

Reageren!