Welkom op de blog van Energieprijs!

Analyse : einde van het uitgebreide sociaal tarief -verhoogde-tegemoetkoming headerAnalyse : einde van het uitgebreide sociaal tarief -verhoogde-tegemoetkoming header

Afschaffing uitgebreid sociaal tarief bij verhoogde tegemoetkoming: jaarlijkse factuur van € 1.771 naar meer dan € 2.350

Energiemarkt 24 mei 2023

Vanaf 1 juli 2023 is het afgelopen met het uitgebreid sociaal tarief. Honderdduizenden consumenten zullen binnenkort een publiek tarief moeten kiezen in een energiemarkt waar het goedkoopste contract op jaarbasis € 590 meer bedraagt dan dat aan het sociaal tarief. En met een prijsverschil van wel € 600 tussen het aanbod van de duurste en de voordeligste leverancier, zal het zaak zijn om de juiste keuze te maken. Het geheim om niet te veel te betalen? Vergelijken!
Het artikel raadplegen
Energiecontract: spot of foward - headerEnergiecontract: spot of foward - header

Welk energiecontract moet je kiezen: ‘forward’ of ‘spot’?

Energie-vergelijker 14 maart 2023

Diverse parameters bepalen hoe het tarief van een variabel contract evolueert. Een van die factoren is het soort markt waarop je tariefformule is gebaseerd. Heb je een ‘spot’-contract of een ‘forward’-contract? Is er een wezenlijk verschil tussen die twee? Betaal je echt de prijs per kWh die op je tariefkaart staat? Een woordje uitleg… Om energie […]
Het artikel raadplegen
Maandelijks of driemaandelijks variabel contract - headerMaandelijks of driemaandelijks variabel contract - header

Maandelijks, driemaandelijks… hoe vaak laat je je variabele contract indexeren?

Energie-vergelijker 12 april 2023

De energie-inflatie lijkt een einde te hebben betekend voor contracten met een vast tarief, die normaal gezien nochtans bijzonder geliefd zijn bij Belgische consumenten. Er is dus geen ontsnappen meer aan: op enkele uitzonderingen na, zijn alle tarieven nu variabel. Maar het ene energiecontract is het andere niet. Eén van de belangrijkste aspecten bij het […]
Het artikel raadplegen
Btw verlaging tot 6% op elektriciteit en gas 2022-headerBtw verlaging tot 6% op elektriciteit en gas 2022-header

6% btw op energie, verlenging van het sociaal tarief: wat zijn de jongste maatregelen voor de sector?

Energiemarkt 27 maart 2023 2 Reacties

Om de spectaculaire stijging van de energieprijzen tegen te gaan, heeft de regering midden maart besloten de btw op elektriciteits- en gasrekeningen tot dit najaar te verlagen van 21% tot 6%. Bovendien werd het sociaal tarief voor bepaalde consumentenprofielen verlengd tot september van dit jaar. Welke potentiële besparingen kunnen Belgische huishoudens met deze aanpassingen realiseren?
Het artikel raadplegen
energieverbruik-headerenergieverbruik-header

Energieverbruik en facturen: hoe pakt je leverancier dit aan?

Elektriciteit en gas: verbruik 18 mei 2022

Hoe maakt je leverancier een factuur op die overeenkomt met je werkelijke energieverbruik? Heel simpel. Hij baseert zich op jouw meterstand én een verbruiksprofiel dat de regulatoren en netbeheerders uitwerkten. Laat je liever niets aan het toeval over? Plaats dan een communicerende of digitale meter. Energie-Vergelijker.be zet alle procedures op een rijtje.
Het artikel raadplegen
Advies-energie-praktische-gidsen-headerAdvies-energie-praktische-gidsen-header

Advies energie: ontdek al onze praktische gidsen

Energieadvies 27 september 2022 2 Reacties

De energiesector is soms heel ingewikkeld. Of het nu gaat om de wettelijke procedure voor het aansluiten van je huis op het elektriciteitsnet of het onderhoud van je verwarmingsketel, het is niet altijd makkelijk je weg te vinden. Om het proces te vergemakkelijken geeft Energie-Vergelijker.be een overzicht van de energietips en het advies dat je […]
Het artikel raadplegen
Energieovernamedocument-headerEnergieovernamedocument-header

Energieovernamedocument: hoe werkt het?

Comparateur énergie Energie-vergelijker 4 mei 2022

Het energieovernamedocument is een formulier dat de standen van de elektriciteits- en gasmeters certificeert wanneer een woning van huurder of eigenaar verandert. Maar hoe vul je het in, naar wie stuur je het en wat moet je nog doen als je verhuist? Energie-vergelijker.be maakt de balans op. Wat is het energieovernamedocument precies? Het energieovernamedocument is […]
Het artikel raadplegen
Eneco-facturenEneco-facturen

Eneco en zijn facturen, een overzicht

Elektriciteit en gas: factuur 27 maart 2023 4 Reacties

Hoe werkt de facturatiedienst bij Eneco, dat als een van de toonaangevende energieleveranciers in België wordt beschouwd? Of je nu een bestaande of potentiële klant bent, we leggen je uit waaruit een typische Eneco-factuur bestaat en wat de bedoeling is van voorschotten, afrekeningen en slotfacturen.
Het artikel raadplegen
Aeco-stopt-als-leverancierAeco-stopt-als-leverancier

Aeco stopt ermee en laat 10.000 klanten gaan

Energiemarkt 4 mei 2022 1 Reactie

Leverancier Aeco heeft aangekondigd definitief de boeken te sluiten om een faillissement te voorkomen. Reden hiervoor is de ongeziene stijging van de energieprijzen. Het bedrijf levert zijn leveringsvergunning dus weer in en vraagt al zijn klanten zo snel mogelijk een nieuwe energieleverancier te vinden. Wij vertellen je wat jouw rechten als klant zijn en hoe je snel een leverancier vindt die is aangepast aan jouw verbruik.
Het artikel raadplegen
luminus-factuurluminus-factuur

Alles over Luminus en zijn facturen

Elektriciteit en gas: factuur 4 oktober 2022

Als je klant bent bij Luminus of er een wilt worden, vertellen wij je alles wat je moet weten over hun factureringssysteem. Je vraagt je af hoe je een Luminus-factuur moet betalen, hoe je je voorschotten moet beheren of hoe je een regularisatiefactuur kunt betwisten? Energie-Vergelijker beantwoordt al je vragen.
Het artikel raadplegen
Engie-factuurEngie-factuur

Inzicht in je Engie-factuur

Elektriciteit en gas: factuur 29 juli 2022

Uit welke elementen bestaat de factuur van Engie en hoe worden de jaarafrekening en voorschotfacturen berekend? Hoe werkt de Engie-factuur? Wij leggen het je uit: betalingen, online beheer van je dossier via de My Engie-klantenzone, wijziging van het bedrag van de voorschotten en procedure in geval van wanbetaling.
Het artikel raadplegen
lampiris-totalenergieslampiris-totalenergies

Lampiris wordt TotalEnergies: wat betekent dat voor de klanten?

Energiemarkt 29 juli 2022 2 Reacties

In januari van dit jaar heeft Lampiris zijn naam definitief gewijzigd in TotalEnergies. Zal deze naamsverandering, als dochteronderneming van de Franse groep sinds 2016, een impact hebben op de klanten van de leverancier en op zijn ambities op het vlak van energietransitie? Energie-Vergelijker.be bekijkt de kwestie.
Het artikel raadplegen
federale-bijdragefederale-bijdrage

Wijziging op je energiefactuur: de federale bijdrage wordt een accijns

Energiemarkt 29 juli 2022

Sinds 1 januari 2022 zijn de federale bijdrage en bepaalde openbare verplichtingen op de elektriciteits- en gasrekening vervangen door een accijns. Dit is de grootste verandering in energierekeningen in de afgelopen tien jaar. Maar wat is nu het verschil tussen een federale bijdrage en een accijns? En hoeveel zal de accijns op je energiefactuur bedragen in 2022?
Het artikel raadplegen
VerhuizenVerhuizen

Verhuizen: op welke diensten moet je jou abonneren?

Comparateur énergie Energie-vergelijker 4 mei 2022

Bij een verhuis komt heel wat kijken. Dozen inpakken, een verhuiswagen regelen, jou bij de nieuwe gemeente inschrijven, … Maar heb je ook al gedacht aan de diensten waarop je jou opnieuw moet abonneren of die je op de hoogte moet brengen van je adreswijziging? Wij zetten de belangrijkste diensten op een rij.
Het artikel raadplegen
prijsstijging-2021-verwachtingen-2022-headerprijsstijging-2021-verwachtingen-2022-header

Energie-Vergelijker.be analyseert de tarieven en marktveranderingen in 2023

Energiemarkt 26 januari 2023 2 Reacties

Terwijl 2021 getekend werd door de stijging van de elektriciteits- en gasprijzen, belooft 2022 heel wat veranderingen die de eindconsument ten goede komen. Energie-Vergelijker.be gaat na hoe de energiesector verder zal evolueren en blikt terug op de historische inflatie die we de voorbije maanden hebben gezien, zowel op de groothandelsmarkt als op residentieel niveau.
Het artikel raadplegen